Clubul Vadu-Crisului

small logo

CLUBUL COLUMBOFIL VADU-CRIŞULUI , BIHOR

 

 

1.POZIŢIE GEOGRAFICĂ

 

     Aşezată în defileul Crişului Repede, la baza munţilor Pădurea Craiului, comuna Vadu-Crişului găzduieşte sediul Clubului Columbofil Vadu-Crişului, al patrulea şi cel mai tânăr club al judeţului Bihor.

     Aflată la 55 de kilometri de Oradea şi la 15 km de Aleşd , comuna Vadu-Crişului beneficiază de un peisaj deosebit , apreciat de toţi iubitorii de frumos din această parte a ţării. Traseele de alpinism cu un grad foarte mare de periculozitate aduc aici în fiecare an sute de împătimiţi ai acestui sport. Rezervaţia naturală Defileul Crişului, Peştera Vadu-Crişului şi Cascada Vadu-Crişului sunt doar câteva din punctele de atracţie ale zonei foarte apreciate de vizitatori.

     Frumuseţile locului, bogat în dealuri şi munţi , sunt umbrite de prezenţa în număr foarte mare a răpitoarelor , care fac sportul columbofil greu de practicat .

 

2.CONDIŢII VITREGE PENTRU COLUMBOFILI

 

     Relieful zonei generează probleme deosebite crescătorilor de porumbei. Răpitoarele sunt prezente în număr foarte mare pe tot parcursul anului, astfel că o bună parte din porumbeii reproduşi sunt destinaţi „hrănirii” acestora. 

     Trebuie să ţinem porumbeii închişi începând din luna octombrie şi până în aprilie , pentru a reuşi să-i ferim de ulii, iar acest lucru se vede la primele concursuri.

      Pe lângă răpitoarele cu pene , relieful este şi el potrivnic atunci când porumbeii noştri sosesc de la concursuri. Zona este aşezată într-o „pâlnie” cu deschiderea spre Oradea  , iar porumbeii care nu intră pe cursul Crişului Repede , în defileul creat de acesta, au toate şansele să ajungă în Zalău sau Cluj-Napoca, prin nord sau chiar în Sibiu dacă intră pe cursul Mureşului. Avem nevoie de porumbei inteligenţi pentru a face faţă concursurilor, porumbei care  să găsească „intrarea” spre casă şi asta repede pentru a prinde 20%, restul de 80% contând doar pentru bucuria crescătorlui.

    

3.ISTORIA CLUBULUI

 

     În anul 1985 a luat fiinţă în oraşul Aleşd  „Asociaţia mixtă de porumbei voiajori şi de ornament”  . Ideea înfiinţării acestei asociaţii i-a aparţinut regretatului Silagy Ştefan , care a devenit ulterior şi primul preşedinte al asociaţiei.

     Un număr mare de crescători din zonă sau înscris în acel an în asociaţia nou înfiinţată iar sportul columbofil a luat un avânt deosebit.

     Crescătorii din acea vreme au început să achiziţioneze material genetic valoros din crescătoriile cu rezultate din ţară precum şi din Ungaria iar în urma unei bune organizări au venit şi rezultate pe măsură.

Schimbările din 1989 s-au resimţit şi în rândul columbofililor din zonă . Mulţi crescători au plecat din ţară, unii au intrat în afaceri iar unii datorită vârstei nu au mai putut ţine pasul şi au renunţat la participarea la concursuri.

     Întors acasă în anul 1990 de la studii , inginerul Hasas Ioan, va fi cel care va menţine viu spiritul columbofil în zonă , fiind singurul columbofil din zonă care nu a întrerupt activitatea competiţională din 1990 şi până în prezent.

     Împreună cu prietenul său, Silagy  Ştefan, au vizitat crescătorii celebre din România şi Ungaria din dorinţa de a-şi procura material genetic valoros. De sângele valoros adus în zonă au beneficiat toţi crescătorii din zonă iar între anii 1991 şi 1996 , rezultatele deosebite obţinute demonstrează  valoarea porumbeilor aduşi.

     Astfel la concursul de la Liege , Belgia, 1350 km , din 1993 loc 5 naţional pentru Kovacs Victor, la Teplice 746 km locul 1 pentru Hasas Ioan  în 1994, la Jihlava 583 km locul 1 în 1993 pentru Hasas Ioan, la Dabas 245 km locul 1 pentru Hasas Ioan în 1996 şi astea sunt doar câteva din performanţele crescătorilor din zonă , pentru înşiruirea tuturor rezultatelor ar fi nevoie de pagini destul de multe.

     După 1997 s-a intrat într-un con de umbră pentru că numărul columbofililor a scăzut puternic iar pentru cei rămaşi a fost foarte greu să participe la concursuri şi să antreneze porumbeii optim. Distanţa dintre Vadu-Crişului şi Oradea , de 55 km , determină cheltuieli pentru transportarea porumbeilor, care sunt destul de greu de suportat doar de câteva persoane. Astfel rezultate bune au apărut doar sporadic .

     Anul 2000 reprezintă anul reînvieri columbofiliei în această zonă. În acel an patru crescători din zonă erau membrii în Asociaţia Columbofilă a judeţului Bihor : Hasas Ioan, Kovacs  Alexandru, Brudaşcă Cristian şi Tunduc Marius. În vara anului 2000 revin din Ungaria  doi membrii vechi adică Halasz Alexandru şi Kovacs Victor. Totodată la antrenamentele cu puii din toamnă participă foarte mulţi tineri din zonă decişi ca în iarna anului 2001 să devină membrii U.F.C.R.. În acel moment aveam numai trei ceasuri constatatoare.

     În anul 2000 am organizat ediţia a doua a „Expoziţiei de porumbei” , prima ediţie fiind organizată cu câţiva ani în urmă.

     În anul 2001 numărul de membrii ai Asociaţiei Columbofile Bihor creşte cu încă 9 din zona noastră, aducând la 12 numărul columbofililor cu acte în regulă

     La începerea concursurilor din acest an a apărut în Europa o epidemie de febră aftoasă şi din această cauză s-a interzis organizarea de concursuri peste graniţă. Pentru că planul de zbor propus de organizatori în această situaţie cuprindea concursuri cu lansare din localităţi din sudul ţării, concursuri care ne dezavantajau din toate punctele de vedere am decis să ne antrenăm porumbeii singuri în speranţa că până la derby-ul naţional de la Gdansk se vor rezolva problemele care au împiedicat desfăşurarea concursurilor. Astfel am decis să efectuăm un plan de zbor care cuprindea lansări din următoarele localităi :

  1. Huedin

  2. Cluj-Napoca

  3. Tg. Mureş

  4. Botoşani 1

  5. Botoşani 2

  6. Botoşani 3

     Lucrurile au mers perfect până la primul concurs la Botoşani unde am avut parte de o un concurs foarte greu . Nici un porumbel sosit în prima zi şi majoritatea crescătorilor au rămas cu lotul de zbor decimat.

 

Clasament Botoşani 1

 

  1. Tunduc Marius         110310-00 M

  2. Tunduc Marius          106251-99 F

  3. Hasas Ioan                106212-99 F

  4. Tunduc Marius         110321-00 M

  5. Kovacs Alexandru      106176-99 F

 

     Aceşti porumbei sunt singurii care au reuşit să sosească a doua zi din 250 de porumbei lansaţi , iar sosirile porumbeilor s-au întins pe parcursul câtorva luni.
     Exact la o săptămână după această ispravă, epidemia de febră aftoasă a trecut şi s-au putut organiza  concursuri peste hotare. Chiar şi cu loturile decimate am participat la câteva etape din Ungaria şi Austria şi la Gdansk dar fără să reuşim nimic notabil.

     În vara acelui an am cumpărat o remorcă pe care am amenajat-o pentru transportul porumbeilor iar antrenamentele puilor le-am făcut cu aceasta. Astfel am organizat o serie de antrenamente care au avut ca etapă  finală localitatea Moraviţa 225 km unde am avut şi un concurs deosebit, care a fost premiat.

 

Clasament Moraviţa 2001

 

Clasament Porumbei

1. Monea  Daniel        022315-01

2. Lup Florin               022543-01

3. Tunduc Marius       022117-01

 

Clasament Crescători

1. Monea Daniel

2. Tunduc Marius

3. Revesz Radu

 

     În toamna anului 2001 am decis că este cazul să reînfiinţăm vechiul club care avusese sediul la Aleşd iar pentru că majoritatea crescătorilor locuiau în comuna Vadu-Crişului am decis ca sediul clubului să fie în această comună , mai exact la locuinţa inginerului Hasas Ioan. Astfel am întocmit documentaţia necesară iar dosarul trimis de noi comitetului director al UFCR a fost aprobat  şi astfel a luat fiinţă CUBUL COLUMBOFIL VADU-CRIŞULUI..

     La expoziţia din iarna anului 2002 , l-am avut ca invitat pe domnul Moldovan Florin , preşedintele UFCR care s-a arătat deosebit de impresionat de dosarul pe care l-am întocmit pentru aprobarea înfiinţării clubului precum şi de dorinţa noastră de a face columbofilie la un nivel de performanţă superior. Dânsul a participat la festivitatea de premiere şi a decernat cupele campionilor la derby-ul cu puii .

 

       În 2002 nu mai puţin de 15 de crescători din zonă fac parte din clubul nostru şi am reuşit să avem un număr de şapte ceasuri.

     După isprava de la Botoşani , în cuştile noastre nu prea se găseau porumbei maturi iar acest lucru a influenţat performanţele . Totuşi am reuşit să ocupăm locuri foarte bune în concursuri dar ne-a lipsit constanţa astfel că nici un porumbel nu a făcut norma la vreo categorie.

     În toamna lui 2002 , după analiza anului competiţional am decis să ne orientăm doar spre concursurile de fond . Ne-am dat seama că nu putem să facem toate categoriile iar diferenţa de 50 de kilometri de Oradea , atârnă foarte greu la concursurile scurte şi astfel am ales să păşim pe cel mai greu drum acela al fondului , categoria care î-ţi aduce şi cele mai mari satisfacţii.

     În anul 2003  , numărul membrilor a crescut la 21 iar numărul ceasurilor la 9. Crescătorii clubului nostru şi-au antrenat porumbeii pe cont propriu pe ruta:

 

  1.  Oradea                      50 km

  2.  Avram Iancu             85 km

  3.  Timişoara                 170 km

  4.  Moraviţa                  225 km

  5. Satu-Mare                 100 km, porumbeii au fost întorşi cu 180°]

 

     După aceste antrenamente au participat la primul concurs de fond Amstettem 580 km. ( Porumbeii au fost întorşi cu 110 ° ) Din păcate primul concurs de fond nu a fost omologat decât ca demifond iar cel de al treilea concurs Regensburg 800 km ne-a fost anulat din motive pe care încă nu am reuşit să le aflăm. La aceste două concursuri am avut sosiri foarte bune , nematerializate însă în clasamente .

 

     Cel mai bun rezultat al ultimilor ani l-am obţinut la Concursul Naţional Magdeburg  970 km .

 

Iată şi clasamentul pe club la acest concurs :

 

  1. Malom Laszlo  113961-00 M   loc 44 naţ.

  2. Luca Ovidiu     115032-00 F    loc  55 naţ.

  3. Malom Laszlo  113327-00 M   loc 211 naţ.

  4. Pop Dumitru     107575-99 M   loc 255 naţ.

  5. Lup Claudiu      113311-00 M  loc 264 naţ.

  6. Jurcă + Madar   065415-02 M  loc 305 naţ.

  7. Pop Dumitru      111009-00 M  loc 311 naţ.

  8. Blaga Alex.        022350-01 M  loc 404 naţ.

  9. Blaga Alex.         022331-01 M loc 434 naţ.

  10. Jurcă + Madar              ?????

  11. Hasas Ioan          022071-01 M loc 478 naţ.

  12. Malom Laszlo    041332-96 M loc 576 naţ.

  13.  

     Clubul nostru a participat cu un număr de 24 de porumbei şi am reuşit să clasăm un procent de 50 % din aceştia , ceea ce considerăm că este foarte bine pentru un club tânăr ca şi al nostru.

     Cele două concursuri la care nu am intrat în clasamente au făcut ca nici în acest an să nu reuşim să facem norma la categoria fond sau maraton, de altfel singurele categorii la care am participat.

     Totuşi acest lucru nu ne-a împiedicat să organizăm tradiţionala noastră expoziţie care în acest an a avut loc în perioada 13-14 decembrie, la Casa de cultură a oraşului Aleşd.

 

 

     În cadrul expoziţiei au putut fi admiraţi porumbeii maturi care s-au evidenţiat anul acesta la concursuri precum şi puii care au participat cu succes la concursurile din toamnă. Totodată am expus şi porumbei de ornament aparţinând crescătorilor din judeţ care au impresionat publicul prin colorit şi forme. Chiar dacă nu am reuşit să îndeplinim criteriile pentru a participa în campionatul naţional la categoria viteză pui, aceasta nu ne-a împiedicat să organizăm nişte concursuri foarte reuşite deşi multă lume care a auzit unde ne ducem nu ne-a dat prea mari şanse de reuşită şi să premiem campionii, atât la categoria Campionatul Puilor Cupa Toamnei 2003 cât şi la ultima etapă , derby-ul de la Braşov. ( Aceste categorii sunt înfiinţate în cadrul clubului nostru , fără să aibă legătură cu campionatul naţional )

     Iată şi localităţile de unde am lansat porumbeii ( puii )precum şi campionii celor două categorii :

  1. Huedin

  2. Cluj-Napoca

  3. Luduş

  4. Sighişoara

  5. Braşov

 

CLASAMENT CUPA TOAMNEI 2003

 

Clasament Porumbei 

 

NUME CRESCĂTOR

SERIE PORUMBEL

PUNCTAJ

1. Pantea  Bogdan

358805-03

49,886

2. Tunduc Marius

305009-03

79,801

3. Kovacs Alexandru

358122-03

89,275

4. Fabian  Atilla

358220-03

104,938

5. Fabian atilla

358202-03

129,629

6. Fabian Atilla

358208-03

135,820

7. Tunduc Marius

357811-03

187,938

8. Tunduc Marius

305207-03

201,913

9. Blaga Alexandru

358251-03

252,752

10. Tunduc Marius

11. Tunduc Marius

305047-03

305007-03

260,835

264,622

12. Kovacs Alexandru

163636-03

273,164

13.Kovacs Alexandru

358115-03

278,089

14. Tunduc Marius

357817-03

346,799

15. Blaga Alexandru

358265-03

355,600

16. Halasz Alexandru

17. Tunduc Marius

357173-03

305568-03

365,127

370,076

18. Tunduc  Marius

305587-03

443,834

 

 

 

 

 

Clasament Crescatori

 

Nume crescător

Punctaj

1. Tunduc Marius

280,307

2. Kovacs Alexandru

353,130

3. Blaga Alexandru

626,263

4. Fabian Atilla

745,686

 

CONCURS BRAŞOV

 

Clasament porumbei

 

NUME CRESCĂTOR

SERIE PORUMBEL

PUNCTAJ

1. Haşaş Ioan

358505-03

6,172

2. Kovacs Alexandru

358122-03

12,345

3. Haşaş Ioan

305425-03

18,518

4. Haşaş Ioan

358545-03

24,691

5. Haşaş Ioan

358515-03

30,864

6. Pantea Bogdan

357805-03

37.037

7. Haşaş Ioan

357021-03

43,209

8. Kovacs Alexandru

358101-03

49,382

9.Kovacs Alexandru

358115-03

55,555

10. Haşaş Ioan

305526-03

61,728

11. Kovacs Alexandru

163636-03

67,901

12. Fabian Atilla

358236-03

74,074

13. Creţ Florian

357750-03

80,246

14. Fabian Atilla

358229-03

  86,419

15. Fabian Atilla

358227-03

  92,592

16. Fabian Atilla

358239-03

  98,765

17. Fabian Atilla

358220-03

104,938

18. Fabian Atilla

358221-03

111,111

19. Fabian Atilla

358241-03

117,283

20. Haşaş Ioan

305578-03

123,456

21. Fabian Atilla

358202-03

129,629

22. Fabian Atilla

358208-03

135,802

23. Kovacs Alexandru

358111-03

141,975

24. Kovacs Alexandru

358125-03

148,148

25. Tunduc Marius

305047-04

154,320

26. Creţ Florian

357745-03

160,493

27. Fabian Atilla

358222-03

166,666

28. Fabian Atilla

358206-03

172,839

29. Halasz Alexandru

357173-03

179.012

30. Haşaş Ioan

305096-03

185,185

31. Fabian Atilla

358235-03

191,358

32. Haşaş Ioan

305036-03

197,539

 

Clasament crescători

 

NUME CRESCĂTOR

PUNCTAJ

1. HASAS IOAN

  24,690

2. KOVACS ALEXANDRU

  61,627

3. FABIAN ATILLA

160,495

 

 

     La aceste concursuri au participat 25 de crescători din zonă şi ne mândrim cu faptul că am reuşit nişte concursuri frumoase chiar dacă zona în care am zburat este destul de grea şi mulţi care au auzit unde mergem cu porumbeii au considerat încă dinainte că nu avem nici o şansă.

 

2004   În curând

     Prin cele arătate mai sus am încercat să fac o scurtă prezentare a clubului nostru, un club tânăr, cu ambiţii mari. Voi aduce periodic informaţii pe această pagină despre activităţile noastre şi vreau să mulţumesc administratorilor pentru că ne-au oferit această posibilitate şi să-i felicit pentru ce au realizat.     Iată şi câteva fotografii de la expoziţia noastră :

 

 

 

 

Material trimis de Marius Tunduc

 

Despre Noi | Realizare site: Vali Persinar | Contact: contact@pigeonclub.ro | ©2003-2006 Pigeon Club Romania